Betting

Bemästra betting på stora mästerskap

Att följa en sport över flera säsonger är en livsstil. Och då och då mynnar det ut i något betydligt större. Fotbollen får sitt fotbolls-VM, hockeyn har sitt OS och Hockey-VM. Friidrottarna har OS och otaliga andra mästerskap. Listan kan göras lång. Men alla sporter kulminerar i någon form av mästerskap.

Vad ska man tänka på när man som betting-intresserad går in i en turnering? För enkelhetens skull håller vi oss till lagsporter och vi kommer att mixa lite för att få med olika variabler.

Låt oss börja med det som ses som det största mästerskapet av dom alla: Fotbolls-VM. Hur tippar man Fotbolls-VM? Man läser på. Det som händer med en så pass stor turnering som VM i fotboll är att alla sugs upp i det. Gemene man pratar fotboll på någon nivå, speciellt om dennes nation är med i turneringen. Alla tror sig ha lite kunskap och sport blir något som alla pratar om under en månads tid.

De stora vinnarna – spelbolagen

Närhelst det vankas turneringar av dignitet slår spelbolagen på stora trumman. Det är gratisspel, insättningsbonusar och allt möjligt. Det är fair game naturligtvis. Det är deras bransch och i sett på det stora hela gör de löjliga summor pengar på alla som spelar på lite skoj när de är ute med några vänner och ser Sverige ta sig an en blåbärsnation i VM.

”ÄH! Hundra spänn på 8-0 till Sverige. Vinner jag så är jag ju rik!” Du har hört liknande, eller hur? Men vi som kan lite från början är ju inte intresserade av en kort, stor vinst. Vi ser hela turneringen som ett stort spel.

Gör upp en plan – men låt den inte skymma vad som egentligen händer

Precis som inför en säsong med det du vanligtvis bettar på är det bra att göra upp en plan och en budget inför ett mästerskap. Oavsett om du spelar med units eller inte är det bra att sätta gränser för hur mycket du kliver in i turneringen med totalt, och hur mycket du kan tänka dig att lägga på ett spel. Alla stora turneringar har ett satt spelschema som är färdigt långt innan den börjar och det gör att vi redan innan kan börja leta värdespel genom att följa ett par saker extra noggrant:

  • Hur har landslagens läger gått? Har det varit lugnt? Stökigt? Har någon skadats? Det har hänt att landslag har mindre bra läger. Minns Frankrike i VM 2010 när det blev totalt kaos i truppen och de regerande världsmästarna slutade sist i sin grupp.
  • Vad händer om en storfavorit förlorar i första matchen? Det kan slänga allt vad balans och planer heter i papperskorgen. En stor turnering kan avgöras med en enda felpass, ett skott eller en utvisning.

När man följer en turnering väldigt nära är det lite enklare att ha allt i färskt minne. Du kan hörnstatistiken för lagen. Du vet hur många mål de gör och på vilket sätt de har skapat sina chanser. Och eftersom lagen spelar så pass tätt kan det vara värt att gå in hårdare på de matcher du redan tycker dig ha bra koll på.

Låt säga att två lag med starka offensiver möts i en slutspelsmatch. Du har bra koll på hur de har spelat och vet att deras anfall kanske är starkare än deras försvar. Således är det värt att titta på överspel i den här matchen. Ingen bettingstrategi är felfri och det kan gå åt skogen även om man har en bra känsla.

Satsningsstrategier är smart

En strategi som är värd att utforska här är att lägga flera överspel på samma match. Balansera sedan insatsen så att den betalas tillbaka om det första (lägsta) spelet sitter. Allt annat är en bonus och ren vinst. Låt säga att du spelar över 1,5, över 2,5 och över 3,5 mål i matchen. Alltså ska insatsen återbetalas vid över 1,5 mål. Det kräver en hög insats (procentuellt sett, i rena pengar spelar det ingen roll) på första spelet och lägre efter det.

Undvik att tippa långtidsspel

Visst kan man spela långtidsspel på mästerskap, men i turneringar som fotbolls-VM händer alltid en och annan skräll och vem som vinner turneringen är ofta dolt i dunkel. Fram till semifinalerna kan det mesta fortfarande hända. Därför brukar undertecknad inte spela långtidsspel när det gäller vinnarspelen. Detsamma kan man säga om skytteligor, eller poängligor för att titta på någon annan sport.

Var flexibel och lev i nuet

Om du ska spela på en turnering som spelas under en kort och intensiv period ska du absolut följa vad som händer innan men det är på träningsläger och i själva turneringen som allt avgörs. Ha inte en förutfattad plan för vad du tror ska ske. Titta på när storfavoriterna fortsätter att träffa stolpar och skjuta över. Vad som händer på planen är det viktigaste.