Betting Tips

Tips för bättre odds på storfavoriter: Win to Nil-spel

Ibland blir det lite för enkelt att hitta en vinnare i en match. Asian Handicap finns som ett alternativ. Där lägger du ett spel där ett lag – ganska ofta en storfavorit – ges ett antal måls försprång eller ett antal mål att ta in för att vinna.

På senare tid har det blivit alltmer populärt att spela på ”win to nil”-spel. Vad detta innebär ska vi nu försöka gå igenom: Om du spelar -2,5 mål på ett lag betyder det att det laget eller ska vinna med minst tre mål för att ditt spel ska gå in. Du sätter alltså all din tillit till lagets anfallsspel, vilket absolut inte behöver vara något dåligt. Tvärtom: Mången gång är det här ett bra bet om du har läst på lite.

Låt oss introducera ett alternativ till detta. Med win to nil-spel menas att det lag du bettar på ska vinna matchen utan att släppa in mål. Låt oss ta Bayern München från fornstora dagar som exempel. De traskade hem ligan år efter annat utan att egentligen ha något motstånd. Det fanns sällan värde i att spela på så stora favoriten. Ett spelbolag ger så dåliga odds att du måste sätta ruggigt höga pengar för att det ens ska ge något klirr i kassan.

Men en storfavorit presterar inte alltid på absolut topp. Ibland ”nöjer” de sig med halvfart på ett gäng som de en bra dag slår med fyra-fem mål. Det händer. Men 1-0 innebär ändå tre poäng till storfavoriten. Om vi då hade spelat ett asian handicap här hade vi på vår höjd fått pengarna tillbaka, möjligen en halv vinst (-0,75) eller rentav en liten vinst (-0,5). Men i Bayern-fallet hade det krävts -1,5 eller -2 för att det ens skulle finnas spelvärde. Och troligtvis hade vi spelat det och därmed förlorat.

Man kan naturligtvis försöka sig på att placera ett spel på rätt resultat men det är mer ett chans-spel.

Möjliga spel istället

Hade vi däremot spelat win to nil, som fritt översatt betyder ”vinst och hålla nollan” hade spelet gått in. När du har två jämna, målglada lag är det här inte det optimala spelet. Men när fornstora Bayern marscherade rakt över hela Fotbollstyskland hade det här kommit väl till pass – det går naturligtvis att hitta moderna motsvarigheter och möjligheter.

Låt säga att Bayern hade spelat 15 matcher. Man hade 12 vinster och i nio av segrarna hade man hållit nollan. Odds på vanlig seger hade kanske varit 1,30 – 1,50 gånger pengarna. Men spelbolagen ger oss en liten utmaning som vi borde anta: Bayern att vinna och hålla nollan till 2,00. Spelvärdet är bra mycket högre men du ska inte spela för sakens skull. Vad säger statistiken för det lag Bayern möter? De kanske gör en himla massa mål. De kanske har gjort det mot andra topplag. Då är det inte lika mycket spelvärde. Men om de är försvagade, målsnåla eller rentav en kombination så finns det riktigt bra spelvärde här.

Motsatsen – vinnare och BLGM (båda lagen gör mål)

Låt säga att Bayern möter ett lag man på pappret är hästlängder bättre än. Statistiken och oddsen säger att Bayern ska vinna det här enkelt. Rakt spel är således uteslutet. Asian handicap-spel kan funka då det inte tar hänsyn till hur många mål som görs i matchen eller av vem. Men innan du spelar det, ta en titt på ”Båda lagen gör mål”-spelen. Dessa går att kombinera – eller finns som färdiga spel hos spelbolagen – med vem som vinner matchen.

Det finns många saker som kan göra att ett bottenlag nätar mot ett storlag. Slumpen, misstag eller vad du vill. Det händer. Och bara för att man ligger i botten betyder det inte att man faktiskt inte är i form. Det finns många exempel där bottenlag har varit ligans mest formstarka lag. Om till exempel Bayern saknar någon i försvaret eller är aningen off i sitt spel kan även ett bottengäng måla.

Men om Bayern möter ett bottenlag ur form med spelare skadade. Ja, då är nog ett handikapp-spel eller win to nil att föredra.

Win to nil – checklista

  • Hitta storfavoriten. Spelet är en bra variant när du har en storfavorit i en match. Topplag mot svagt motstånd
  • Fokusera på ”ditt” lags försvar. Om laget är en storfavorit utgår vi från att de kommer att göra mål. Försvarsspelet är det som styr om vi spelar win to nil eller inte
  • Motståndarnas anfall. Även om motståndarna har förlorat mycket kan det bero på brister i försvaret snarare än att anfallet inte lyckas. Läs på ordentligt innan du placerar ditt spel.
  • Håller ditt lag sig i skinnet? Ett topplag kanske vinner mycket, men de släpper kanske till många chanser. Det kanske rentav drar på sig många farliga frisparkar, utvisningar eller straffar. Det blir lätt baklängesmål.

Om du tycker dig ha bra koll på de fyra punkterna ovan ska är det fritt fram för ett win to nil-spel. Inget spel är garanterat. Men nu är vi en bit på vägen. Lycka till!