Betting Tips

”Units” & ”flatbets” – välj rätt när du tippar

Bokföring och balansräkning är inte de sexigaste orden i världen men de är ganska användbara. Inte bara inom företagsekonomi. Det funkar alldeles utmärkt i onlinebettingens förlovade land också.

Innan vi går in på huvudämnet idag som är Units och hantering av dessa tänkte jag bara nämna ”Spreadsheets”. Ett spreadsheet är ett ark eller en fil där du som spelare bokför dina spel. Baserat på hur du lägger upp ditt spreadsheet eller vilket du använder av de som finns på nätet får du ut en viss statistik. Den här statistiken är bra att ha för att se var du går bäst, vilken typ av spel som du gör störst förlust på och inte minst följa din ekonomiska utveckling inom bettingen, oavsett om det är under en månad, ett år eller genom alla tider. Många etablerade tippare kör spreadsheets på årsbasis och har, likt företag, ”fiskala” år som de gör bokslut på. Ofta är detta kopplat till idrottens säsonger. Istället för att promota någon enskild sida råder jag dig att göra en sökning i en sökmotor (notera, ingen promotion där heller!) på ”spreadsheets betting” så ska du nog hitta något som passar.

Units – enheter helt enkelt

Vad är Units? Ordet betyder ”enheter” och det är precis vad det är egentligen. När vi bettar gör vi det naturligtvis med pengar. Vi skapar en budget (om du inte gör det redan så borde du göra det) och förhåller oss till den. Pengarna vi satsar har vi råd att förlora. Oftast – men inte alltid – är en unit en procent av en total spelbudget – en bankrulle. Det behöver inte vara fallet, men det är ett enkelt sätt att se på det och i det här exemplet är det precis så. För Kalle kanske 1 unit är 500 kronor – men för dig är det kanske 50 kronor. Units avdramatiserar det lite, utan att man för den sakens skull ska ta för lätt på det. Men om du följer några rekare – personer som delger sina spel offentligt – så är unitsskalan ett bra sätt att förhålla sig till.

Låt säga att Kalle är rekare. Han kör i units med en skala 1-5, en till fem procent av bankrullen per insats. Han lägger ett tips där han säger att han sätter 5 enheter på att Storvreta ska besegra Linköping i innebandy till oddset 1,80. Du ryggar det spelet. Men det går inte in och ni förlorar er insats. Kalle kanske har förlorat 5000 kronor, men du har en skala där en enhet är 20 kronor (din totala rulle är alltså 2000 kronor). Du har förlorat en hundring, men procentuellt sett har ni gått back lika mycket. Samma sak vid vinst. Kalle gör 4000 kronor i vinst om Storvreta vinner – du vinner 80 kronor. Men procentuellt har ni samma utveckling.

Unitskalan följer din kassa. Om du kör 1-5 units och har en bankrulle på 5000 kronor motsvarar det 50-250 kronor. Om du vinner en del pengar och kassan ökar till 6000 kronor är dina units nu värda 60 – 300 kronor. Förlorar du så gäller detsamma. Skalan kräver sitt av hjärnan men är inte lika känslig för svängningar i själva ekonomin. Antalet units du satsar i ett spel ska stå i paritet till sannolikheten att det går in. Om du ser en chans i en högoddsare går du högst troligt inte in med 5 units – du borde i alla fall inte göra det. En unit är kanske mer passande här. Men om du hittar ett spel du verkligen tror på, ett spel där det mesta pekar på att du faktiskt har rätt? Ja då ska du kanske ställa in fem units.

Dessa spel kommer väldigt sällan, men de finns. Din värdering av spelet avgör den insats du lägger. Din budget förblir din budget.

Flatbets

Som ”motpol” till unitsskalan finns flatbets. Där spelar du istället med samma insats oavsett hur mycket du tror på ditt spel. Det spelar ingen roll om du vinner eller förlorar på dina spel, du fortsätter med samma insats ändå. Flatbets kan vara något om du kanske har svårt att värdera dina spel. Till skillnad från units behöver du inte räkna på procenten av spelkassan inför varje spel. Nackdelen är förstås att du snabbt kan tömma kassan om du är inne i en dålig period med många förluster. Följer du unitsskalan och alltid satsar en viss procent av total bankrulle är du inte lika känslig för en nedgång.