Betting Tips

Tips och tankar som kan rädda din spelkassa – hitta din spelstil!

Att hantera sina pengar är både utmanande och roligt med betting. Vissa vill gå all-in hela tiden, andra har en annan approach. Idag tittar vi närmare på tre varianter av hantering av bettingrullen.

Det som på engelska kallas för staking plan handlar om mer än att bara lita på sina instinkter. För att hålla koll på din bettingrulle (budget) med de olika systemen behöver du bokföra dina spel. I andra inlägg har vi exemplifierat hur detta kan göras, men i korthet går det att använda allt från excel till färdiga mallar som finns på internet. Huvudsaken är att du bokför insats, vad du spelade på och hur det gick. Alt handlar om att du ska kunna hantera de risker du utsätter dina pengar för när du spelar online.

Till saken! Det finns två olika typer av ”Staking Plans” (satsningsstrategier): Fixerade och varierade.

Fixerad Staking Plan

Med en fixerad plan/strategi lägger du samma belopp på alla spel du lägger, oavsett vilken sport eller vilket event du spelar på. Om du gör vinst eller går med förlust lägger du ändå samma insats. Insatsen varierar således inte med rullens storlek. För att använda det här bör du ge dig själv möjligheten att förlora lite pengar utan att du ska gå helt i drickat och tömma rullen. Därför är det rekommenderat att aldrig fixera insatsen till högre än fem procent av din ingående rulle. Det gör att du kan förlora 19 spel i rad inledningsvis och ändå ges möjligheten att vända trenden. Om du istället riskerade 50 procent av rullen vid varje spel skulle du inte klara två raka förluster inledningsvis innan du behövde fylla på med pengar.

”Femprocents-regeln” är bara en generell uppfattning, vad du själv vill lägga är upp till dig.

Spela med viss procent av aktuell rulle

Denna typ av fixerad betting innebär att du fortfarande spelar med en viss procent av din rulle. Skillnaden är bara att procentsatsen är fixerad mot ditt aktuella saldo. Om du inleder med 1000 kronor spelar du 50 kronor. Om du sedan har 1100 kronor spelar du med 55 kronor. Har du 900 kronor blir insatsen 45 kronor per spel och så vidare. Nu var exemplet fem procent även här men vanligen spelas det med lite lägre insatser när man spelar så är, ungefär en till två procent.

Det fina med det här är att du anpassar ditt spelande efter din form. Går det bra kan du spela för mer, går det dåligt spelar du med lägre insatser. Det gör att din rulle, i rena pengar, håller ut längre vid formsvackor än om du hade spelat med en procentsats av originalinsatsen.

All in! – även kallad ”snöboll” inom betting

Poker-rubriken känns passande här. Den här taktiken går ut på att lägga hela rullen hela tiden. Det är ett bra sätt att snabbt dubbla rullen och du kan snabbt göra dig stora summor pengar om dina spel sitter. Nackdelen är att du kan förlora allt på en gång och formsvackor tillåts inte då du bränner hela kapitalet på en gång.

Taktiken är inget för den som vill spela långsiktigt men kan vara en rolig sak att använda sig av under till exempel ett mästerskap. Om man däremot börjar bra är det inte ovanligt att spelare som lyckas dubbla upp rullen tar ut sin inledande insats och spelar med de vunna pengarna. Då har spelarna inte förlorat några egna pengar utan spelar istället med ”found money”. Risken att man inte heller gör någon vinst efter detta uttag blir dock stor då det är fullt mänskligt att tänka ”det här ändå en bonus” och då är det inte ovanligt att man spelar mot högre odds för att maximera vinsten snabbt.

Martingale-systemet

Det här är vad som kallas för ett negativt progressionssytem. Du ökar insatsen när du förlorar och minskar den när du vinner. Det första du behöver göra är att hitta din grundenhet. Låt oss säga att vi har en rulle på 1000 kronor och använder en procent av denna (10 kronor) per spel. Grundbulten i systemet är att du dubblar insatsen efter varje förlust. Hur namnet uppkom kan du Läsa här.

Exempel:

Från vår investerade tusenlapp har vi vunnit 80 kronor så rullen är 1080 kronor. Då kommer första förlusten och vi är nere på 1070. Med Martingale-sytemet ökar vi då insatsen till 20 kronor. Idén är att du ska vinna tillbaka din första insats (ett odds på 1,50 räcker för att göra +/-0 på första förlorande bettet oavsett var du är i Martingale-stegen). Men om du fortsätter att förlora blir det snabbt dyrt. Redan på ditt femte spel efter den första förlusten är då insatsen 320 kronor och fortsätter den negativa trenden är du uppe 2560 kronor på ditt nionde spel efter den första förlusten. Således är det inte många som vågar hänga med i stegen när förlusterna börjar lägga sig på hög.

Det finns många strategier därute. Du som spelare måste hitta den som passar dig både känslomässigt och ekonomiskt. Spelar du sällan och hoppas på lite pengar då och då kanske det är roligt att spela lite mer ”All in”. Om du vill spela mer långsiktigt kan något annat system vara bättre.

Huvudsaken är att du kan hantera förlusterna när de kommer.