Tips

Tips för dig som tippar 1-X-2

Den i särklass vanligaste inkörsporten till betting är att spela på utkomsten av ett event; ett lopp, en match eller en fight. Hemmalaget vinner (1), det blir lika (X), eller att bortalaget tar hem det (2)? 1-X-2. Tre magiska tecken som för många innebär stor sysselsättning på kvällar och helger.

Det var där många på redaktionen började sitt spelande. Idag tittar vi närmare på hur detta kan te sig. Inte minst i Tips-SM är ju 1-X-2 i allra högsta grad relevant men alla bettingsidor på nätet har ju denna spelmöjlighet. Spelformen är den som funnits längst och i Sverige tog det sin början med just tips-spel. Som när det gäller den mesta betting online finns det stor flexibilitet och det går att skruva till vinnarspel på lite olika sätt.

Långtidsspel

Innan vi går in på de mer vanliga formerna av vinnarspel tar vi ett stickspår och tittar på långtidsspel. En vinnare ska koras men det sker inte nödvändigtvis just idag, i eftermiddag eller ikväll. Istället kan det ske om flera dagar, veckor eller månader. Några exempel på långtidsspel kan vara vilket lag som vinner en viss liga, vem som vinner nästa presidentval i USA eller vinnaren av Melodifestivalen. Oddsen för dessa är ofta höga, ofta väldigt höga, då osäkerheten för spelaren är stor. Mycket kan hända på en säsong, en valrörelse eller i nöjesbranschen.

Singelspel och halvgardering

På odds- och bettingsajterna går det utmärkt att spela utkomsten i en enda match om man så vill, ett så kallat singelspel. Då väljer man en enda utgång i en enda match.

Sajterna erbjuder dessutom möjligheten till dubbeltecken: Halvgardering. Precis som när man spelar stryktips går det att gardera sina spel. Helgardering är dock en omöjlighet då spelbolagen inte skulle göra några pengar på detta. Men det har ni ju koll på förmodligen. Men halvgardering går alldeles utmärkt: 1X, 12 eller X2 går att spela men oftast till löjligt mycket lägre odds än ett singeltecken (1, X eller 2). Det finns däremot tillfällen då en halvgardering kan ge utdelning. En rejäl underdog ska ta sig an ett storlag på bortaplan, men storlaget saknar spelare och underdogen har form. Oddsen talar kanske för storlaget överlag men vid dessa tillfällen kan mycket väl en halvgardering (X2) vara relevant.

Inklusive förlängning och Moneyline-spel

Det här är egentligen två benämningar av samma sak beroende på vilket spelbolag, och sport, du spelar på. Spelen kan vara singlar men utkomsten inkluderar förlängning. Detta är alltså inte tilläggstid i fotboll – det räknas som ordinarie tid. I hockey, och även innebandy, inkluderar det Sudden Death och straffar i matcherna. I fotboll kan det röra sig om förlängning och straffar i mästerskap. Dessa varianter av vinstspel ger lägre odds än när vi spelar vanliga 1-X-2 men i gengäld får vi ju en längre tidsperiod under vilket vårt spel har en chans att gå in.

Poolspel

Stryktipset är det mest klassiska poolspelet vi har i Sverige. Spelbolaget bestämmer ett antal matcher, i detta fall 13 stycken, som vi ska tippa utgången på. Här går det alldeles utmärkt att helgardera matcherna – det vill säga att sätta samtliga tre tecken i matchen. Det kostar mer i insats men är bra att ha för att säkra upp en svår match. Denna typ av poolspel har även spridit sig in i onlinebettingen där vissa bolag nu gör sina egna varianter i olika sporter, ligor och annat. Men principen är densamma. Bolaget väljer matcherna – du pickar utgången i dessa.

Asian Handicap

Ämnet är vitt och brett men när det gäller att tippa vinnare på förhand finns det bara två val. I en match mellan två lag – oavsett sport – elimineras det oavgjorda resultatet. Istället ges det ena laget – favoriten i matchen – ett fiktivt underläge av spelbolaget som det måste övervinna för att ditt spel ska gå in om du väljer ett spela på det. Till exempel kan ett lag få -1,5 mål i början. Laget måste då vinna matchen med minst två mål för att du ska vinna pengar. Det andra laget kanske då får +1,5 mål före match. Det betyder således att det laget max får förlora med ett mål för att ditt spel ska gå in. Under matchens gång kan dessa ”linor” komma att ändras. Asian handicap används med fördel om man har hittat en match där de vanliga 1-X-2-tecknen inte riktigt ger den betalning – eller erbjuder de förutsättningar i matchen – som man som spelare vill ha.

Många spelsajter erbjuder ofta en variation på Asian Handicap-linor. Alltifrån +/- 0,0 till +/-4-5 mål, beroende på event och lag.